Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny zakwas do barszczu Świątecznego

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cheb żytni 3/4 bochenka
mąka żytnia 10 dkg
woda 3 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny zakwas do barszczu Świątecznego

Do mąki pszennej dodać odrobinę wody aby zagnieść ciasto dość twardo. Ciasto uformować w kolkę i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 h.
Wysuszony chleb zalać woda w glinianym garnuszku, dodać podeschnięte ciasto i przykryć ściereczką. Gliniany garnuszek odstawić w dość ciepłe zaciemnione miejsce na około 5-6 dni.
Przez ten okres codziennie zbierać leciutko wierzchnią warstwę aby nie pojawiła się pleść. Po upływie tych dni, a barszcz jest już dość kwaśny, należy go odcedzić i sklarować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 02.06.2013 07:37
Trzeba kiedyś zrobić barszcz z takiego zakwasu. Dobry pomysł :)
Andrzej8 17.04.2013 21:08
muszkę kiedyś wypróbować bo nigdy nie próbowałem takiego zakwasu a słyszałem ze na takim zakwasie to barszcz rewelacyjny wychodzi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak