Tradycyjny, swojski smalec

Tradycyjny, swojski smalec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    30 dag
  • kiełbasa swojska

    10 dag
  • cebula biała

    3-4
  • czosnek ząbki

    6
  • majeranek

    1 łyzki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    0.5 łyzki
  • pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny, swojski smalec

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjny, swojski smalec foto
Słoninę kroimy w centymetrową kostkę – nie mniejszą, przekładamy do garnka i topimy na wolnym ogniu (garnek powinien być porządny, z grubym dnem, w przeciwnym razie skwarki mogą mieć taki posmak jakby się przypaliły, mimo iż będą się smażyć krótko). Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Tradycyjny, swojski smalec foto
Obrane cebulę kroimy na krzyż, a następnie w plasterki, ząbki czosnku drobno siekamy – warzywa oraz kiełbasę dodajemy do wytopionej słoniny, gdy widać już ładne, rumiane skwarki. Dodajemy wszystkie przyprawy do smaku (majeranek dobrze jest rozetrzeć w dłoniach) i na wolnym ogniu, ciągle mieszając przesmażamy całość tak długo, aż cebula będzie miękkawa, ale nie rozgotowana
Krok 3 - Tradycyjny, swojski smalec foto
odstawiamy do wystudzenia i podajemy z kiszonymi ogórkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

ronald88 26.02.2017 19:06
najlepszy!
Izabela28 03.04.2015 17:15
pyszny taki smalec z dodatkami kiełbasa, majerankiem, itp.
Seba 07.01.2015 09:04
pyszny jest taki smalec
turkus3 26.10.2014 13:11
uwielbiam swojski smalec !!!
Bernadeta 05.10.2014 17:24
bardzo dobry
aginaa 01.10.2014 10:09
uwielbiam smalec
aginaa 28.06.2014 08:06
uwielbiam taki domowy
Klausia 17.10.2013 16:49
bardzo dawno nie jadłam, a zjadłam chętnie taki od mojej babci :)
Rafał10 18.04.2013 16:37
super zdjęcie ! Pyszny smaluszek :D
Alex_M 17.04.2013 08:36
uwielbiam smalec!! z kiełbaską jeszcze nie robiłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat