Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny ptyś wg Elfi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
mąki 1 szklanka
jajko 4
masło 125 g
śmietana 30% 400 ml
fix do śmietany

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny ptyś wg Elfi

Kroki postępowania

1
Do garnuszka wlewam szklankę wody i dodaję masło. Podgotowuję aż masło się rozpuści i połączy z wodą. Gdy zaczyna lekko bulgotać dodaję przesianą mąkę i mieszam dość intensywnie. Gdy ciasto jest już dość kleiste i odchodzi o ścianek garnka zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia.
Krok 1 - Tradycyjny ptyś wg Elfi foto
2
Gdy wystygnie wbijam jajka i miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Tradycyjny ptyś wg Elfi foto
3
Łyżką nakładam porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępu pomiędzy ptysiami. Piekę około 10-15 minut w temp 180C.
Krok 3 - Tradycyjny ptyś wg Elfi foto
4
Gdy ptysie są upieczone i ostudzone wypełniam je ubitą śmietaną z dodatkiem fixu aby była bardziej sztywna -
Krok 4 - Tradycyjny ptyś wg Elfi foto
5
każde ciastko przekrajam nożem na pół i nakładam sporą ilość śmietany,
Krok 5 - Tradycyjny ptyś wg Elfi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 26.09.2015 00:15
POPROSTU PYCHOTA
halina17 01.07.2013 16:35
Uwielbiam ptysie , ale bym zjadła...
idealme 01.07.2013 13:11
uwielbiam takie smaki ! :)
reniatka 01.07.2013 13:09
pyyyszne ptysie
aisoglam 01.07.2013 13:03
Apetyczny ptyś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak