Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny polski rosół

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pałki z kurczaka 4-5 sztuk
marchew 3 sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
lubczyk 4 liście
cebula 1 sztuka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny polski rosół

1. Umyte mięso wkładamy do garnka, i do momentu zagotowania zbieramy tzw. szumowiny. Po zagotowaniu solimy i dodajemy warzywa.
2. W między czasie opalamy cebulkę.
3. Gotujemy makaron.
4. Po około 30 minutach od gotowania dodajemy opaloną cebulkę i lubczyk.
5. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Można podawać z makaronem lub ziemniakami.
Jak kto woli :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 29.04.2013 07:29
Moja mama także gotuje inaczej niż ja.Jej rosół jest także tradycyjny ale dla naszej rodziny.Ja czytając wiele przepisów staropolskich,słuchając rad kucharzy i niektórych osób ze stron kulinarnych,uczyłam się jak gotować coraz lepszy rosół i modyfikowałam wyniesioną z domu wersję.I teraz smakuje nam dużo bardziej.Spróbuj pokombinować,dodając ziele angielskie,listek laurowy,liście pora i pieprz,którego nie ma w składnikach.No i brakuje mi natki pietruszki.Dodawaj potroszku i sprawdzaj,czy ma bogatszy smak i które przyprawy Wam pasują.Ja nie twierdzę,że ten rosół nie jest wg.Was dobry,tylkoże nie jest to tradycyjny,polski rosół.
ZielonyPokoik 28.04.2013 12:56
EWA MSEWSKA: Zarówno moja babcia, jak i mama w ten sposób gotowały rosół i tak mnie nauczyły.
Ewa104 28.04.2013 12:54
Rosołu nie solimy po zagotowaniu tylko pod koniec.Przepraszam,ale to wg. mnie nie jest tradycyjny polski rosół.
Jakub7 28.04.2013 00:25
Pychota !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak