Tradycyjny pasztet staropolski

Tradycyjny pasztet staropolski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso drobiowe

    50 dag
  • mięso wieprzowe bez kości

    50 dag
  • wątróbka

    40 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • kajzerki czerstwe

    2 sztuki
  • jajko

    7 sztuk
  • sól do smaku

  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka sztuk
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • królik

    50 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny pasztet staropolski

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjny pasztet staropolski foto
Mięso pokroić na kawałki umyć ,włożyć do garnka zalać zimną wodą tak aby przykrywała całe mięso,(bez wątróbki),dodajemy liście laurowe,pieprz w ziarnach ,ziele angielskie i gotować na ogniu około 2 godz w tym czasie (po 1,5 godz gotowania dołożyć wątróbki) i gotować wszystko razem.
Krok 2 - Tradycyjny pasztet staropolski foto
Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić ,zemleć przez maszynkę dwa razy wraz z namoczonymi wcześniej kajzerkami i cebulą ,wbić do zmielonego mięsa jajka ,dołożyć sól i pieprz do smaku wyrobić dokładnie mięso najlepiej ręką. Gdyby masa okazała się za sucha wlać trochę wywaru z mięsa i ponownie wyrobić. Masę mięsną wykładamy na blachę natłuszczoną lub wyłożoną papierem pergaminowym ,na wierzch obsypujemy majerankiem i oregano dzięki temu będzie pasztet bardziej aromatyczny.
Krok 3 - Tradycyjny pasztet staropolski foto
Wkładamy pasztet do piekarnika nastawionego na 180* i pieczemy około 50 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Megg 01.09.2013 18:28
bardzo smaczny pasztecik
Kasia35 01.09.2013 18:23
swojski pasztet :)
Marta11 01.09.2013 17:29
fajny pasztet
Konczi 01.09.2013 15:19
wygląda rewelacyjnie
elka72 01.09.2013 15:07
Takie swojskie wyroby są najlepsze:)Bardzo apetyczny ten pasztet:)
2milutka 01.09.2013 14:52
dziękuję:)
IwonaDD 01.09.2013 14:48
uwielbiam pasztety, a twój wygląda mega apetycznie, spróbowałabym z przyjemnością

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat