Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny mięsny sos
Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym smalcu. Powinno być mocno przyrumienione. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą do 4/5 jego wysokości. Dodajemy ziele, goździki oraz liść laurowy.
Patelnię, pozostałą po smażeniu również zalewamy odrobiną wody i stawiamy na gazie. Mieszamy przez chwilę aby odmokła. Tak powstałą "mięsną esencję" wlewamy do garnka. Nada bardziej wyrazisty smak.
Z kostką mięsną proponuję uważać. Zawsze dodaję najpierw połowę, żeby sos nie był zbyt słony.
Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem.
Mąkę rozprowadzamy w 1/3 szkl wody. Zagęszczamy nią sos. Jeżeli będzie za mało słony, dodajemy resztę kostki. Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.