Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny mięsny sos

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 500 g
kostka mięsna 1 szt
Goździki całe Prymat 3 szt
ziele angielskie 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
woda
smalec 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny mięsny sos

Mięso kupuję przeważnie w kawałkach. Niekiedy są zbyt duże więc kroję je na mniejsze, żeby skrócić czas duszenia.
Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym smalcu. Powinno być mocno przyrumienione. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą do 4/5 jego wysokości. Dodajemy ziele, goździki oraz liść laurowy.
Patelnię, pozostałą po smażeniu również zalewamy odrobiną wody i stawiamy na gazie. Mieszamy przez chwilę aby odmokła. Tak powstałą "mięsną esencję" wlewamy do garnka. Nada bardziej wyrazisty smak.
Z kostką mięsną proponuję uważać. Zawsze dodaję najpierw połowę, żeby sos nie był zbyt słony.
Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem.
Mąkę rozprowadzamy w 1/3 szkl wody. Zagęszczamy nią sos. Jeżeli będzie za mało słony, dodajemy resztę kostki. Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 03.09.2015 08:47
Dziękuję :)
Wafelek2601 02.09.2015 11:27
Pyszny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak