Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka wieprzowe
0,7 kg -
boczek
0,4 kg -
kiełbasa śląska
2 pętka -
kapusta kiszona
0,7 kg -
ziemniaki
5 sztuk -
marchewka
2 sztuki -
seler
1 kawałek -
pietruszka
1 sztuka -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
ziele angielskie
4-5 sztuk -
sól do smaku
-
majeranek
-
kminek
-
cebula
1 sztuka -
mąka
3 łyżki -
olej
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny kapusniak na żeberkach.
1. Żeberka zalewamy wodą (do 3/4 wysokości garnka). Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 35-40 minut - dopóki żeberka nie zmiękną.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie seler. Pietruszkę również kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy całość na małym ogniu ok. 15 minut.
3. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy kapustę, którą wcześniej kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy kolejne 10 minut.
4. Na patelni podsmażamy pokrojony surowy boczek, a następnie kiełbasę. Gdy się podsmażą, dodajemy do zupy.
5. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy na patelni. Gdy się ładnie zeszkli, dodajemy mąkę i zasmażamy ok. 2-3 minut. Zasmażkę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.
6. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku i gotujemy jeszcze 3-4 minutki.
(przepis na 5 litrowy garnek) :)
Komentarze (8)