Tradycyjny czaj

Tradycyjny czaj

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • listki herbaty suszonej

    5 łyżeczek
  • CUKIER W KOSTKACH

    wdł.uznania
  • konfitura

    wdł.uznania
  • woda

    1 (źródlana)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny czaj

Nalać do samowara ok. 1 litr wody (jeżeli nie ma wody źródlanej, to wodę z wodociągu należy zagotować, odstawić bez przykrycia do wystudzenia i ponownie zagotować).
Porcelanowy lub stalowy imbryczek napełnić wrzątkiem, chwile poczekać, aby się rozgrzał i wylać wodę. Wsypać suchą herbatę. Na chwile postawić imbryk na gorącym samowarze, zdjąć i zalać herbatę 150 ml wody. Ponownie postawić na samowarze i przykryć pokrywką. Po 5 minutach dolać do imbryka ok. 150 ml wrzątku. Esencję nalewać do szklanek z metalowym uchwytem lub porcelanowych filiżanek i dopełnić wrzątkiem. Do herbaty podaje się konfitury, cytrynę lub płynny miód. Cukier - zawsze w kostkach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat