Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
listki herbaty suszonej
5 łyżeczek -
CUKIER W KOSTKACH
wdł.uznania -
konfitura
wdł.uznania -
woda
1 (źródlana)
Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny czaj
Porcelanowy lub stalowy imbryczek napełnić wrzątkiem, chwile poczekać, aby się rozgrzał i wylać wodę. Wsypać suchą herbatę. Na chwile postawić imbryk na gorącym samowarze, zdjąć i zalać herbatę 150 ml wody. Ponownie postawić na samowarze i przykryć pokrywką. Po 5 minutach dolać do imbryka ok. 150 ml wrzątku. Esencję nalewać do szklanek z metalowym uchwytem lub porcelanowych filiżanek i dopełnić wrzątkiem. Do herbaty podaje się konfitury, cytrynę lub płynny miód. Cukier - zawsze w kostkach.
Komentarze (0)