Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 800 g
boczek wędzony 400 g
kiełbasa cienka 400 g
koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól
pieprz
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
kapusta kiszona 2500 z ziołami

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszona płuczemy w zimnej wodzie, kroimy i wkładamy do dużego garnka, dodajemy mięso oraz ziele i liść laurowy i około 1 – 2 łyżeczek soli. Zalewamy woda i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie kroimy w kostkę wędzonkę i kiełbasę, dodajemy do kapusty w dalszym ciągu gotując.
Krok 1 - Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty foto
2
Po około 2 godzinach wyciągamy mięso z kapusty i kroimy w kosteczkę – przesmażamy na patelni i dodajemy s powrotem do garnka z kapustą.. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. W dalszym ciągu gotujemy na małym ogniu (nie przykrywamy) przez następną godzinę
Krok 2 - Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty foto
3
doprawiając do smaku solą oraz pieprzem i magii w razie konieczności można podlać wodą jeżeli całość odparuję. Bigos ma być wilgotny. Najlepszy następnego dnia. Świetnie nadaje się do mrożenia
Krok 3 - Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bogusiaz 14.08.2012 16:11
lubie to
pacpaw 31.07.2012 22:03
grzybków standardowo nie dodajesz czy akurat w tym przepisie tylko nie ma. U mnie grzybki prawie zawsze w składnikach bigosu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak