Tradycyjny bigos

Tradycyjny bigos

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kilogram
  • kapusta biała

    1 kg
  • wołowina

    25 dag
  • boczek wędzony

    25 dag
  • kiełbasa wiejska

    25 dag
  • cebula

    20 dag
  • śliwki suszone

    10 dag
  • grzyby suszone

    10 dag
  • koncentrat pomidorowy

    20 dag
  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • wywar warzywny

    250 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuka
  • ziele angielskie

    5 sztuka
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny bigos

Kapustę kiszoną lekko odciskamy (kwaśną wodą zostawiamy, gdyż może się przydać), zalewamy letnią wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Białą kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dodając pod koniec nieco soli, odcedzamy.

Grzyby płuczemy, zalewamy 3 szklankami wody. Odstawiamy na 2 godziny, gotujemy do miękkości. Kroimy w cienkie paski.

Boczek i wołowinę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę jałowcową przecinamy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie talarki.

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę.

Na dużej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się z niego większość tłuszczu, dodajemy wołowinę. Ciągle mieszamy, a gdy wołowina lekko się przyrumieni, dorzucamy cebulę oraz kiełbasę jałowcową. Smażymy razem 3-4 minuty.

Do garnka wrzucamy obie kapusty oraz mięso z cebulą. Wlewamy wywar, zagotowujemy.

Dodajemy pokrojone na ćwiartki suszone śliwki, dokładnie mieszamy. Gotujemy 10 minut, odstawiamy do wystudzenia.

Dodajemy ugotowane grzyby oraz koncentrat pomidorowy, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania (jeśli w garnku jest dużo soku, ściągamy pokrywkę, aby nieco odparował). Ponownie odstawiamy do wystudzenia.

Wlewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze 10- 15 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli bigos jest za mało kwaśny, dolewamy trochę wody z kiszonej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

iziona 19.05.2014 18:13
Bigos to jest coś co ja uwielbiam, Twój garnuszek tez chętnie bym porwała :)
gosia561 18.05.2014 23:02
smak tradycji
kornelcia 18.05.2014 22:36
bardzo lubię bigos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat