Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny barszcz wigilijny z suszoną śliwką
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak upiec buraki
- jak przyprawić barszcz czerwony
- jak przygotować grzyby do barszczu
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Buraki dokładnie umyj i osusz. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około godzinę (do momentu, aż będą miękkie). Gdy ostygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Grzyby namocz w wodzie. Zagotuj bulion na małym ogniu. Pokrój cebulę w kostkę i zarumień ją na rozgrzanej patelni z pokrojonymi na kawałki włoszczyzną.
3. Przełóż całość do garnka, dodaj liść laurowy, maliny i przygotowane wcześniej buraki. Dodaj szczyptę czosnku, przyprawę do potraw Kucharek, 3 łyżki cukru i suszone śliwki.
4. Możesz dodać koncentrat barszczu czerwonego. Całość zagotuj.