Tradycyjny barszcz wigilijny z suszoną śliwką

Tradycyjny barszcz wigilijny z suszoną śliwką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjny barszcz wigilijny z suszoną śliwką to obowiązkowa pozycja na bożonarodzeniowym stole. Maliny i suszone grzyby są gwarantem aromatu i niepowtarzalnego smaku.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kilogram
  • bulion warzywny

    1.5 litra
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • grzyby suszone

    50 gram
  • śliwki suszone

    100 gram
  • mrożone maliny

    200 gram
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • liść laurowy

  • majeranek

  • czosnek suszony

Opcjonalnie:

  • koncentrat barszczu czerwonego

    100 mililitrów

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Buraki upiec w łupinach w temperaturze ok. 180 stopni. Miękkie ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Grzyby namoczyć a bulion zagotować na małym ogniu. Na rozgrzanej patelni zarumienić pokrojoną w kostkę cebulkę i wraz z obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyzną przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy i przygotowane wcześniej buraki, maliny, a następnie zagotować. Dodać szczyptę czosnku, Przyprawę do potraw Kucharek, 3 łyżki cukru i suszone śliwki. Wedle uznania można dodać koncentrat barszczu czerwonego. Zagotować. Najlepiej podawać z krokietem naleśnikowym, uszkami lub pasztecikami drożdżowymi.

 

Kucharek radzi:

1. Aby barszcz nie utracił swego intensywnego, bordowego koloru na kilka minut przed końcem gotowania można dodać dużą łyżkę soku z cytryny oraz utartego średniej wielkości buraka.

2. Barszcz najlepiej podawać z krokietem naleśnikowym, uszkami lub pasztecikami drożdżowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 09:05
No to tak jak ja Elu u mnie tradycyjny.;)

bietka

30.11.2018 20:19
Ze śliwką barszczyku jeszcze nie robiłam, może kiedyś spróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat