Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny barszcz wigilijny z suszoną śliwką

4.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjny barszcz wigilijny z suszoną śliwką to obowiązkowa pozycja na bożonarodzeniowym stole. Maliny i suszone grzyby są gwarantem aromatu i niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

buraki 1 kilogram
bulion warzywny 1,5 litra
włoszczyzna 1 pęczek
grzyby suszone 50 gramów
śliwki suszone 100 gramów
maliny mrożone 200 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
cukier kryształ 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
Majeranek suszony Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku

Opcjonalnie:

koncentrat barszczu czerwonego 100 mililitrów

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek

Porada

Aby barszcz nie utracił swego intensywnego, bordowego koloru na kilka minut przed końcem gotowania można dodać dużą łyżkę soku z cytryny oraz utartego średniej wielkości buraka.

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny barszcz wigilijny z suszoną śliwką

Z tego przepisu dowiesz się:

- jak upiec buraki

- jak przyprawić barszcz czerwony

- jak przygotować grzyby do barszczu

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Buraki dokładnie umyj i osusz.  Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około godzinę (do momentu, aż będą miękkie). Gdy ostygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Grzyby namocz w wodzie. Zagotuj bulion na małym ogniu. Pokrój cebulę w kostkę i zarumień ją na rozgrzanej patelni z pokrojonymi na kawałki włoszczyzną.

3. Przełóż całość do garnka, dodaj liść laurowy, maliny i przygotowane wcześniej buraki. Dodaj szczyptę czosnku, przyprawę do potraw Kucharek, 3 łyżki cukru i suszone śliwki.

4. Możesz dodać koncentrat barszczu czerwonego. Całość zagotuj. 

Najlepiej podawać z krokietem naleśnikowym, uszkami lub pasztecikami drożdżowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 09:05
No to tak jak ja Elu u mnie tradycyjny.;)
bietka 30.11.2018 20:19
Ze śliwką barszczyku jeszcze nie robiłam, może kiedyś spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak