Tradycyjne włoskie Tiramisu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopty

    1 paczka
  • jajka

    6 sztuka
  • cukier

    8 łyżka
  • śmietanka kremowa

    250 ml
  • serek mascarpone

    500 g
  • kawa

    4 łyżeczka
  • rum

    4 łyżka
  • kakao

    3 łyżka
  • czekolada

    1/2 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto
Zaparzyć kawę niewielką ilością wody, a następnie po wystudzeniu wymieszać ją z rumem. Biszkopty moczymy w kawie z rumem i układamy na blaszce.
Krok 2 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto
Oddzielić białka od żółtek, dodać po 4 łyżki cukru i ubić. Utrzeć Mascarpone dodając po łyżce ubite żółtka.
Krok 3 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto
Ubić śmietanę i wraz z białkami powoli dodawać do wcześniej powstałej masy. Całość dobrze ręcznie wymieszać.
Krok 4 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto
Wyłoży połowę przygotowanej masy na biszkopty i posypać czekoladą oraz kakao. Ułożyć kolejną warstwę z biszkoptów.
Krok 5 - Tradycyjne włoskie Tiramisu foto
Pozostałą masę wyłożyć na biszkopty i ponownie posypać czekoladą z kakao.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
daria2911 07.10.2012 11:26
lubię tiramisu
SmacznaPyza 07.10.2012 10:18
znów piszesz "tradycyjne" a robisz po swojemu - do włoskiego tiramisu używa się podłużnych, specjalnych biszkoptów. Do nasączenia kawę miesza się z likierem amaretto a nie rumem...
ilovebake 07.10.2012 10:15
uwielbiam :)
Katarzyna47 07.10.2012 09:26
Świetny przepis.
miroslawa 07.10.2012 06:50
pycha
elficzna 07.10.2012 00:17
wspaniałe...mmm marzzenie
Zdzisław 06.10.2012 23:56
ale smaczny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat