Tradycyjne ruskie pierogi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąka

    1/2 kg
  • Farsz:

  • ser biały

    1 kostka
  • ziemniaki

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    50 gram
  • sól

    do smaku
  • woda

    1 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki i ciepłej wody wyrobić ciasto o konsystencji gładkiej i elastycznej. Ziemniaki ugotować, ugnieść tłuczkiem i połaczyc z serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem wedle uznania. W między czasie zeszklić cebulę na masełku. Z ciasta wykrawać krążki, na kazdym układac farsz i zleepiać w półksiężyce. Wrzucić na osolony wrzątek, kiedy pierogi wypłyną to znaczy że są gotowe. Podawać z roztopionym masełkiem, skwarkami lub polać śmietanką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 10.01.2014 19:52
tradycyjne i pyszne :)
Marlenka.S 20.12.2013 21:01
pyszności same
eMMe 20.12.2013 14:02
W sam raz na dzisiaj:)
Olga_SK 20.12.2013 08:55
Klasyka zawsze w cenie :)
aniagdz 20.12.2013 08:52
ruskie- pieerogi idealne;)
Zdzisław 20.12.2013 06:16
smakowicie sie prezentuje potrawa
Janina 19.12.2013 22:38
Ruskie pierogi często goszczą na naszym stole, smaczne;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat