Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne racuszki z jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mleko 2 szklanki
cukier puder 80 g
drożdże 30 g
jaja 2 szt.
masło 50 g
sól szczypta
jabłka 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne racuszki z jabłkami

Mleko (1/2 szklanki) wymieszać z roztartymi z cukrem (2 łyżki), drożdżami i 1 łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, połączyć z rozczynem, pozostałym mlekiem, jajkami i solą, dokładnie wyrobić na pulchną masę. Pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło. Następnie przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w plastry. Wymieszać z ciastem.
Gotowe ciasto wylewać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 22.01.2014 14:35
Jak pysznie wyglądają :-)
iziona 18.06.2013 13:29
Moje dzieci kochają taka tradycję :)
Konczi 18.06.2013 08:15
domowe racuchy najlepsze
iwi 18.06.2013 07:07
Cóż za pyszności
LoLa 18.06.2013 05:10
uwielbiam racuchy
Noruas 18.06.2013 00:27
moje ulubione racuchy :)
Pyszota 18.06.2013 00:17
wyglądają smakowicie
aisoglam 17.06.2013 22:55
Pyszne racuszki! Najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak