Tradycyjne racuchy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • mleko ciepłe

    2 szklanki
  • drożdże

    1/2 op.
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjne racuchy foto
Do miski wsypujemy 1.5 szklanki mąki i robimy gniazdko na środku, w które wrzucamy pokruszone drożdże, sól i cukier. Następnie dolewamy 1 szklankę ciepłego mleka. Mieszamy.
Krok 2 - Tradycyjne racuchy foto
Następnie dodajemy resztę mąki, jajko i mleko. I mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek.
Krok 3 - Tradycyjne racuchy foto
Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Tradycyjne racuchy foto
Smażymy z obydwu stron na złoto-brązowy kolor.
Krok 5 - Tradycyjne racuchy foto
Smacznego !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 21.04.2013 22:03
lubie takie
Krzysztof15 16.04.2013 20:36
takie świeżutkie ciepłe z mlekiem
kriko 16.04.2013 20:30
muszę zrobić
Wiesława1 16.04.2013 19:53
lubię i często robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat