Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g
sól 1/2 łyżeczki
olej 4 łyżki
gorąca woda ile zabierze
jajko 1 sztuka

dodatkowo

masło 2 łyżki
cebula 2 sztuki
szynka wędzona 6 plastrów
sól do smaku

farsz

ziemniaki 500 g
ser twarogowy
cebula 2 sztuki
masło 2 łyżki
kiełbasa 100 g
sól i pieprz

Porada

Do okrasy można dodać zamiast szynki kawałek słoniny, boczku, ja czasami tak robię

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu

Kroki postępowania

1
Farsz:Ziemniaki ugotować i zemleć wraz z twarogiem.Cebulkę i kiełbasę bardzo drobniutko posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i smażyć, po chwili dodać kiełbasę i smażyć do momentu az pozostaną "skwarki" z kiełbasy, a cebula będzie złocista. Dodać całość do ziemniaków z twarogiem, doprawić sola i pieprzem.
Krok 1 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
2
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść-jajko nie jest obowiązkowe- dolewając powoli gorąca wodę do momentu otrzymania zbitej kulki. Odstawić ciasto po przykryciem na około 20min. Po tym czasie wałkować ciasto na około 4-5mm, wykrawać kółka,
Krok 2 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
3
N każdy krążek kłaść farsz, zlepiać pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie
Krok 3 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
4
Okrasa: Pokroić drobno cebulkę i szynkę, rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i smażyć na złoto, w połowie smażenia dodać szynkę.
Krok 4 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 29.01.2018 11:57
Uwielbiam! Poproszę porcyjkę:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak