Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu

Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • gorąca woda

    ile zabierze
  • jajko

    1 sztuka

dodatkowo

  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • szynka wędzona

    6 plastrów
  • sól do smaku

farsz

  • ziemniaki

    500 g
  • ser twarogowy

  • cebula

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • kiełbasa

    100 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
Farsz:Ziemniaki ugotować i zemleć wraz z twarogiem.Cebulkę i kiełbasę bardzo drobniutko posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i smażyć, po chwili dodać kiełbasę i smażyć do momentu az pozostaną "skwarki" z kiełbasy, a cebula będzie złocista. Dodać całość do ziemniaków z twarogiem, doprawić sola i pieprzem.
Krok 2 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść-jajko nie jest obowiązkowe- dolewając powoli gorąca wodę do momentu otrzymania zbitej kulki. Odstawić ciasto po przykryciem na około 20min. Po tym czasie wałkować ciasto na około 4-5mm, wykrawać kółka,
Krok 3 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
N każdy krążek kłaść farsz, zlepiać pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie
Krok 4 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
Okrasa: Pokroić drobno cebulkę i szynkę, rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i smażyć na złoto, w połowie smażenia dodać szynkę.
Do okrasy można dodać zamiast szynki kawałek słoniny, boczku, ja czasami tak robię

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Joanna Kryla 29.01.2018 11:57
Uwielbiam! Poproszę porcyjkę:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat