Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu

Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • gorąca woda

    ile zabierze
  • jajko

    1 sztuka

dodatkowo

  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • szynka wędzona

    6 plastrów
  • sól do smaku

farsz

  • ziemniaki

    500 g
  • ser twarogowy

  • cebula

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • kiełbasa

    100 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
Farsz:Ziemniaki ugotować i zemleć wraz z twarogiem.Cebulkę i kiełbasę bardzo drobniutko posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i smażyć, po chwili dodać kiełbasę i smażyć do momentu az pozostaną "skwarki" z kiełbasy, a cebula będzie złocista. Dodać całość do ziemniaków z twarogiem, doprawić sola i pieprzem.
Krok 2 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść-jajko nie jest obowiązkowe- dolewając powoli gorąca wodę do momentu otrzymania zbitej kulki. Odstawić ciasto po przykryciem na około 20min. Po tym czasie wałkować ciasto na około 4-5mm, wykrawać kółka,
Krok 3 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
N każdy krążek kłaść farsz, zlepiać pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie
Krok 4 - Tradycyjne pierogi ruskie w moim wydaniu foto
Okrasa: Pokroić drobno cebulkę i szynkę, rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i smażyć na złoto, w połowie smażenia dodać szynkę.
Do okrasy można dodać zamiast szynki kawałek słoniny, boczku, ja czasami tak robię

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna Kryla

29.01.2018 11:57
Uwielbiam! Poproszę porcyjkę:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat