Tradycyjne pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    3 szkl
  • woda ciepła

    1 1/3 szkl
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    szczypta

FARSZ

  • ziemniaki

    1 kg
  • ser biały

    500 g
  • cebula

    4 szt
  • sól

  • pieprz

  • Czosnek suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjne pierogi ruskie foto
Na blat kuchenny lub stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie. Wlewamy w nie olej i dajemy szczyptę soli. Następnie powoli wlewamy wodę i zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto.
Krok 2 - Tradycyjne pierogi ruskie foto
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy, dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pokruszony biały ser oraz pokrojoną w piórka i usmażona cebulę. Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Tradycyjne pierogi ruskie foto
Nożem odcinamy partie ciasta i rozwałkowujemy na cienkie placki. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy czubatą łyżeczkę farszu.
Krok 4 - Tradycyjne pierogi ruskie foto
Dokładnie zlepiamy brzegi krążków.
Krok 5 - Tradycyjne pierogi ruskie foto
Wrzucamy je partiami na posolony wrzątek i gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Krok 6 - Tradycyjne pierogi ruskie foto
Łyżką cedzakową wykładamy pierogi na talerze i podajemy w towarzystwie smażonej cebuli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Benita 23.04.2015 22:51
Uwielbiam pierogi ruskie
mirosława4 23.04.2015 18:01
chyba jutro będą na obiad
monika141 23.04.2015 16:07
bardzo lubię pierogi z serem
iziona 23.04.2015 14:17
Chodza za mną od jakiegoś czasu :)
Ola1young 23.04.2015 12:26
babcia też takie robi
jagoda5913 23.04.2015 12:19
Też. Uwielbam
Piter 31 23.04.2015 11:48
Uwielbiam ruskie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat