Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne paszteciki z grzybami i żurawiną w cieście francuskim

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjne paszteciki z grzybami i żurawiną w cieście francuskim to idealne danie na wigilijną kolację lub uroczysty obiad. Kluczem do sukcesu jest żurawina, która nadaje grzybowemu farszowi delikatnie słodkawego smaku.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pieczarki 300 gram
borowiki 200 gram
cebula biała 2 sztuki
masło klarowane 3 łyżki
suszona żurawina 3 łyżki
koperek 2 łyżki
żółtko jajek 2
Papryka słodka mielona Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne paszteciki z grzybami i żurawiną w cieście francuskim

Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozmrozić. Przygotować farsz: grzyby i cebulę umyć i obrać, posiekać odpowiednio na plasterki i w pióra. W głębokim rondelku rozgrzać masło, dodać grzyby i cebulę, przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Ostudzić, wymieszać z posiekanym wcześniej koperkiem i suszoną żurawiną. 

Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na prostokąty o szerokości 10 cm. Na podstawę każdego, w 2 cm odstępie od krańca nakładać farsz i zawinąć z drugiej strony, zlepiając brzegi. Przełożyć na blachę do pieczenia i gotową roladę pokroić na kawałki o wielkości 3 cm. Wierzch każdego posmarować rozmąconymi uprzednio żółtkami i wedle uznania posypać słodką papryką. Gotowe paszteciki piec w nagrzanym piekarniku, w 175 stopniach ok. 15 minut na złoty kolor.

 

Kucharek radzi:

1. Przed pieczeniem najlepiej aby ciasto było schłodzone.

2. Jeśli nie wykorzystamy całej porcji ciasta francuskiego, można je zwinąć w rulon i schować do lodówki.

3. Jeśli chcemy schować ciasto do lodówki do późniejszego wykorzystania należy pamiętać aby przełożyć je papierem do pieczenia. W przeciwnym razie może się posklejać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 09:01
Ciekawe i smakowite paszteciki;)
bietka 30.11.2018 20:17
Na pewno bardzo smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak