Tradycyjne ogórki kiszone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    1,5 kg
  • sól

    5 dkg
  • woda

    1,5 l
  • czosnek

    3 ząbki
  • chrzan

    3 kawałki
  • koper

    3 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjne ogórki kiszone foto
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek i chrzan obrać i opłukać. Liście i koper opłukać. Do każdego ze słoików włożyć chrzan, koper, liść oraz czosnek.
Krok 2 - Tradycyjne ogórki kiszone foto
Układać w słoikach ogórki. Przygotowane słoiki z ogórkami zalewać zimną wodą zagotowaną z solą i zakręcić. Odłożyć na około 5 dni w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Tradycyjne ogórki kiszone foto
Następnie słoiki ułożyć w dużym garnku i zagotować około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i przenieść do spiżarni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 26.11.2013 13:19
super ogóraski
Alex_M 19.11.2013 10:58
świetne ogórki!
IZABELA29 11.11.2013 12:32
ach ten ich smak
alaaa 10.11.2013 14:39
domowe najlepsze
IKrakowianka 05.09.2013 21:51
bardzo smaczne
Seba 23.08.2013 08:18
smaczne na zimę
EmciaPichci 30.07.2013 10:36
moje ulubione :)
Andysz 21.03.2013 23:21
ekstra!!!;)
olkaaa 18.12.2012 08:47
uwielbiam je
caralajna 10.09.2012 21:20
domowe najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat