Tradycyjne kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • cukier kryształ

    0,5 szklanki
  • masło zimne

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski lub na stolnicę wyłóż kostkę zimnego masła oraz mąkę, masło posiekaj razem z mąką, dodaj następnie cukier kryształ oraz cukier waniliowy i jajko. Wszystko razem dokładnie zagnieć. Możesz ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki. Blachę do ciasta posmaruj masłem. Wychłodzone ciasto rozwałkuj podsypując mąką. Wykrawaj różne kształty z foremek. Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Ciasteczka udekoruj lukrem lub roztopioną czekoladą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat