Tradycyjne kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • cukier kryształ

    0,5 szklanki
  • masło zimne

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski lub na stolnicę wyłóż kostkę zimnego masła oraz mąkę, masło posiekaj razem z mąką, dodaj następnie cukier kryształ oraz cukier waniliowy i jajko. Wszystko razem dokładnie zagnieć. Możesz ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki. Blachę do ciasta posmaruj masłem. Wychłodzone ciasto rozwałkuj podsypując mąką. Wykrawaj różne kształty z foremek. Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Ciasteczka udekoruj lukrem lub roztopioną czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat