Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowo- paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liście kapusty

    8 szt
  • mięso mielone

    30-40 dag
  • ryż

    30 dag
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • cebula

    1 szt
  • papryka

    1 szt
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • śmietana

    2-3 łyżki
  • papryka mielona

  • pieprz

  • czosnek granulowany

  • oliwa

    kilka łyżek
  • mąka

    1 łyżka
  • płatki chili

  • bulion

    1-2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście kapusty wrzucamy na chwilkę do wrzątku- odcedzamy i osuszamy.
Ryż gotujemy i jeszcze gorący mieszamy z mięsem mielonym- przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Masę nakładamy na środek liści kapusty i zwijamy.
Układamy gołąbki w garnku lub brytfance i zalewamy bulionem- gotujemy na małym ogniu około 40 minut.

W rondelku rozgrzewamy oliwę- podsmażamy na niej posiekaną cebulę i paprykę- dodajemy pomidory- dobrze przyprawiamy i dusimy kilka minut. Miksujemy blenderem- Dodajemy bulionu z gołąbków i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 21.09.2013 13:21
moje ulubione danie :)
zbigniew1975 04.09.2013 20:36
mniam pycha
Konczi 23.08.2013 16:40
fantastyczne, kocham gołąbki i jutro zrobię z takim sosikiem :)
mic 27.09.2012 16:17
takie uwielbiam
Magdalena1110 01.08.2012 21:48
uwielbiam takie gołąbki
dagmara020 30.07.2012 07:01
lubię to
reniatka 20.06.2012 11:58
uwielbiamy gołąbki mniam
Andysz 10.05.2012 21:30
super;)
Gosia20 04.05.2012 12:19
moje ulubione:)
anja3107 22.04.2012 14:37
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat