Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne gołąbki babci Joli

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 750 gram
ryż 2 szklanki
kapusta biała 1 główka
przecier pomidorowy 200 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
mąka pszenna 3 łyżki
masło do smaku
nitka do zawijania
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki babci Joli

Kroki postępowania

1
Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem. Ryż gotujemy w proporcji 1:2 z wodą. masę solimy i pieprzymy do smaku.

Kapustę najlepiej wyparzyć we wrzątku i delikatnie zdejmować z niej liście. Na każdy liść kładziemy łyżkę lub dwie masy mięsno ryżowej i zawijamy. Jeśli boimy się, że liście się rozwiną - owijamy je nitką.
Krok 1 - Tradycyjne gołąbki babci Joli foto
2
Gołąbki zalewamy wodą i gotujemy minimum 40 minut - lub więcej jeśli nasze gołąbki są duże. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.
Krok 2 - Tradycyjne gołąbki babci Joli foto
3
Do sosu pod koniec gotowania dodajemy mąkę - rozrobioną w ciepłej wodzie w oddzielnym naczyniu. Gotujemy kilka minut i wyłączamy gaz.
Dodajemy odrobinę masła, nie gotując już potrawy.

Przed podaniem oczywiście zdejmujemy z każdego gołąbka nitkę i polewamy obficie sosem.

Smacznego!
Krok 3 - Tradycyjne gołąbki babci Joli foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.04.2013 12:01
Też je robię, bo warto.
katarzynagotuje 19.04.2013 19:58
wyglądają bardzo apetycznie :)
zielonamorelka 19.04.2013 13:42
kocham gołąbki mogłabym je jeść prawie codziennie
sister 19.04.2013 12:33
Sposób "na nitkę" sprzedała mi mama - to opcja dla tych, którzy rezygnują z tych pyszności bo boją się, że gołąbki się rozpadną podczas gotowania. Ja czuję się o wiele pewniej gdy owinę swoje gołąbki nitką :)
Marcin9 19.04.2013 11:49
Też nie słyszałem o sposobie "nitki", ale przyznam, że ciekawe rozwiązanie :)
halina17 19.04.2013 11:40
Pierwszy raz spotykam się z gołąbkami zawijanymi w "nitkę".
leonowie 19.04.2013 11:32
z chęcią bym się poczęstowała:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak