Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne gołąbki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 szt.
mięso mielone 1 kg
jajko 1 szt.
koperek 1/2 pęczka
śmietana 1 łyżka
ryż 100 g
przecier pomidorowy 2 litry
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki

Z kapusty zdjąć 15 zdrowych liści, obgotować w osolonej wodzie przez 3 minutki. Mięso przyprawić do smaku solą i pieprzem. dodać ugotowany ryż, jajko, śmietanę i połowę pęczka koperku. Wyrobić masę. Wykładać mięsko na obgotowane liście. Zawinąć najpierw obydwa boki a później w rulon.
Na dno garnka ułożyć liście kapusty. Na nich ścisło układać gołąbki. W osobnym naczyniu wymieszać przeciery pomidorowe ze szklanką wrzącej wody. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Zalać przygotowanym płynem gołąbki. Dusić na malutkim ogniu dwie godzinki pod przykryciem. Gołąbków nie miesza się w trakcie gotowania, można natomiast energicznie obracać garnek co jakieś 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 26.02.2012 23:02
super
pigila
pigila 26.02.2012 23:02
super
pigila
pigila 26.02.2012 23:02
super
mikrusiak 11.08.2011 18:45
hm... to ja lubia... ;P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak