Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne frytki z piekarnika

4.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowe frytki z piekarnika polecają się na przekąskę dla całej rodziny. Są też świetnym dodatkiem do obiadów. Zdrowsza wersja frytek niech zawita do Twojego domu!

Składniki:

ziemniaki 0.5 kg
sól do oprószenia
olej 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne frytki z piekarnika

Frytki to idealna przekąska dla całej rodziny. Można je podawać jako zdrowsza wersja frytek z oleju do obiadu, ale to także super pomysł na kolację. Takie tradycyjne frytki z piekarnika są banalnie proste w przygotowaniu, a ich smak jest bardzo uniwersalny. Do smaku przyprawia się je jedynie solą, dzięki czemu posmakują także najmłodszym. 

1. Ziemniaki obrać, pokroić na formę frytek. Umyć i odsączyć ręcznikiem papierowym (dokładnie). Skropić olejem i wymieszać.

2. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Frytki wyłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min w zależności od piekarnika.

3. Frytki przełożyć do miski, posolić i wymieszać.

Przepis na frytki z piekarnika z olejem i solom zajmuje kilka chwil. Jeśli nie masz pomysłu, co dziś przygotować - te frytki będą strzałem w dziesiątkę!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 10.11.2015 11:50
chyba dziś zrobię bo mi smaka narobiłaś:-)
marcia7 09.11.2015 21:03
aż bym zjadała
Ola1984 09.11.2015 20:14
Pysznie wyglądają :) Robię podobne ale w formie ćwiartek lub ósemek.
gosia1988 09.11.2015 18:49
takie domowe smakują mi najlepiej
Asik32 09.11.2015 18:24
mmm uwielbiam fryteczki a domowe najlepsze:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak