Tradycyjne ciasteczka maślane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masło

    125g
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    1
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mleko

    1/4 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik podgrzewamy do temp. 190 stopni. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, dobrze rozmieszać. Dodawać powoli suche składniki: mąkę z proszkiem i sodą. Dolać mleko, dokładnie wymieszać. Wykładać ciastka co 5 cm na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Piec 8-10 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat