Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjna zebra

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 2,5 szklanki
kakao 2 łyżki
DODATKOWO:
mąka pszenna 3 łyżki
oranżada 1 biala
olej sojowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna zebra

Kroki postępowania

1
Całe jajka wbijamy do dużej miski ,wsypujemy cukier i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach aż uzyskamy puszystą jajeczną pianę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy wlewamy po pół szklanki oleju i oranżady wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji,nastepnie wlewamy resztę oleju z oranżadą i wymieszać. Z powstałego ciasta odlać 1/3 masy i dodać kakao wymieszać,a do reszty dodać trzy łyżki mąki pszennej i również wymieszać.
Krok 1 - Tradycyjna zebra foto
2
Część jasnego ciasta wylać do standardowej blaszki lub dużej formy keksowej 39/12 cm wyłożonej papierem pergaminowym na to troszkę ciasta ciemnego i znów jasne az do skończenia, wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut w temp 180*
Krok 2 - Tradycyjna zebra foto
3
Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować dowolnie ja posypałam cukrem pudrem po wierzchu.
Krok 3 - Tradycyjna zebra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 24.07.2013 08:11
Lubię - poproszę do kawki! :P
aisoglam 04.07.2013 10:14
Apetyczne ciacho :)
Kulinarna Ja 02.07.2013 18:28
pysznie wygląda!
reniatka 02.07.2013 16:25
ojej juz dawno nie jadłam
mysza75 02.07.2013 15:37
Tradycyjna i jaka dobra :-)
KasiaK90 01.07.2013 12:05
pyszniutka :)
everay 01.07.2013 10:04
taka jaką lubię:)
2milutka 01.07.2013 00:19
polecam to pyszne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak