Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tradycyjna kaczka zapiekana z jabłkami

5.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jabłka oraz miód pitny nadają kaczce specjalnego charakteru. Tradycyjna kaczka zapieczona w taki sposób będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu lub eleganckiej kolacji we dwoje.

Składniki:

kaczka
2 kilogramy
cebula czerwona
2 sztuki
jabłka winne
4 sztuki
czosnek
5 ząbków
majeranek
2 łyżki
Sklep Prymat
cukier puder
100 gram
woda
1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
sok z cytryny
1/2 sztuki
miód pitny
50 mililitrów
śliwki suszone
10 sztuk
rodzynki sułtańskie
100 gram

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna kaczka zapiekana z jabłkami

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Umytą i wypatroszoną kaczkę natrzeć mieszanką Przyprawy do potraw Kucharek, majeranku i pieprzu z zewnątrz i wewnątrz. Do wnętrza tuszki włożyć również jedną obraną cebulę i jabłka. Przygotować naczynie do pieczenia i ułożyć na nim ząbki czosnku i cebulę posiekaną w pióra. Następnie piersią do dołu ułożyć nadzianą i zaszytą tuszkę do formy. Kaczkę piec około 1,5 do 2 godzin, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem. Przygotować sos:

Do garnuszka wsypać cukier i na wolnym ogniu rozpuścić go, tworząc złoty karmel z dodatkiem wody i soku z połówki cytryny. Dodać przyprawę do piernika i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż większość płynu odparuj. Wówczas zagęścić zasmażką z mąki i masła. Następnie dodać posiekane na połówki suszone śliwki i rodzynki sułtańskie. Zmniejszyć ogień, a gdy sos zacznie gęstnieć, zdjąć go z ognia i doprawić do smaku solą morską, pieprzem oraz odrobiną miodu pitnego.

Upieczoną kaczkę wyłożyć na deskę. Wyjąć farsz i przełożyć na talerz. Tak przygotowaną kaczkę obłożyć upieczonymi jabłkami. Podawać z sosem i kluseczkami leniwymi lub kopytkami.

 

Kucharek radzi:

1. Aby skórka była chrupiąca kaczkę można najpierw nieco przypiec. W tym celu wkładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do ok. 230 stopni i dopiero po ok. 15 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni.

2. By w trakcie pieczenia kaczka nie utraciła swojego aromatu i soczystości należy polewać ją marynatą i wytapiającym się tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 09:03
Taką u mnie lubią najbardziej.;)
bietka 30.11.2018 20:16
Pyszna kaczusia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak