Tradycyjna kaczka zapiekana z jabłkami

Tradycyjna kaczka zapiekana z jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jabłka oraz miód pitny nadają kaczce specjalnego charakteru. Tradycyjna kaczka zapieczona w taki sposób będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu lub eleganckiej kolacji we dwoje.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kilogramy
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • jabłka winne

    4 sztuki
  • czosnek

    5 ząbków
  • majeranek

    2 łyżki
  • cukier puder

    100 gram
  • woda

    1 szklanka
  • przyprawa do piernika

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • miód pitny

    50 mililitrów
  • śliwki suszone

    10 sztuk
  • rodzynki sułtańskie

    100 gram

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Umytą i wypatroszoną kaczkę natrzeć mieszanką Przyprawy do potraw Kucharek, majeranku i pieprzu z zewnątrz i wewnątrz. Do wnętrza tuszki włożyć również jedną obraną cebulę i jabłka. Przygotować naczynie do pieczenia i ułożyć na nim ząbki czosnku i cebulę posiekaną w pióra. Następnie piersią do dołu ułożyć nadzianą i zaszytą tuszkę do formy. Kaczkę piec około 1,5 do 2 godzin, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem. Przygotować sos:

Do garnuszka wsypać cukier i na wolnym ogniu rozpuścić go, tworząc złoty karmel z dodatkiem wody i soku z połówki cytryny. Dodać przyprawę do piernika i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż większość płynu odparuj. Wówczas zagęścić zasmażką z mąki i masła. Następnie dodać posiekane na połówki suszone śliwki i rodzynki sułtańskie. Zmniejszyć ogień, a gdy sos zacznie gęstnieć, zdjąć go z ognia i doprawić do smaku solą morską, pieprzem oraz odrobiną miodu pitnego.

Upieczoną kaczkę wyłożyć na deskę. Wyjąć farsz i przełożyć na talerz. Tak przygotowaną kaczkę obłożyć upieczonymi jabłkami. Podawać z sosem i kluseczkami leniwymi lub kopytkami.

 

Kucharek radzi:

1. Aby skórka była chrupiąca kaczkę można najpierw nieco przypiec. W tym celu wkładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do ok. 230 stopni i dopiero po ok. 15 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni.

2. By w trakcie pieczenia kaczka nie utraciła swojego aromatu i soczystości należy polewać ją marynatą i wytapiającym się tłuszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 09:03
Taką u mnie lubią najbardziej.;)

bietka

30.11.2018 20:16
Pyszna kaczusia :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat