Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna kaczka zapiekana z jabłkami
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Umytą i wypatroszoną kaczkę natrzeć mieszanką Przyprawy do potraw Kucharek, majeranku i pieprzu z zewnątrz i wewnątrz. Do wnętrza tuszki włożyć również jedną obraną cebulę i jabłka. Przygotować naczynie do pieczenia i ułożyć na nim ząbki czosnku i cebulę posiekaną w pióra. Następnie piersią do dołu ułożyć nadzianą i zaszytą tuszkę do formy. Kaczkę piec około 1,5 do 2 godzin, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem. Przygotować sos:
Do garnuszka wsypać cukier i na wolnym ogniu rozpuścić go, tworząc złoty karmel z dodatkiem wody i soku z połówki cytryny. Dodać przyprawę do piernika i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż większość płynu odparuj. Wówczas zagęścić zasmażką z mąki i masła. Następnie dodać posiekane na połówki suszone śliwki i rodzynki sułtańskie. Zmniejszyć ogień, a gdy sos zacznie gęstnieć, zdjąć go z ognia i doprawić do smaku solą morską, pieprzem oraz odrobiną miodu pitnego.
Upieczoną kaczkę wyłożyć na deskę. Wyjąć farsz i przełożyć na talerz. Tak przygotowaną kaczkę obłożyć upieczonymi jabłkami. Podawać z sosem i kluseczkami leniwymi lub kopytkami.
Kucharek radzi:
1. Aby skórka była chrupiąca kaczkę można najpierw nieco przypiec. W tym celu wkładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do ok. 230 stopni i dopiero po ok. 15 minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni.
2. By w trakcie pieczenia kaczka nie utraciła swojego aromatu i soczystości należy polewać ją marynatą i wytapiającym się tłuszczem.