Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjna baba drożdżowa

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kilograma
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 1 szklanka
masło 125 gram
kandyzowana skórka pomarańczow 100 gram
drożdże świeże 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna baba drożdżowa

Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Żółtka i całe jajko miksuję z cukrem na gładki krem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję ubite jajka, wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

Następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiam tak długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i jeszcze raz dokładnie wyrabiam. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie podsypuję zbyt dużo mąką. Miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam, aż ciasto potroi swoją objętość.

Do dużej formy na babkę spryskanej tłuszczem w aerozolu przekładam wyrośnięte ciasto. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.

Wstawiam do nagrzanego do 170°C i piekę 35-40 minut. Jeśli to konieczne, to w połowie pieczenia nakrywam arkuszem papieru do pieczenia, aby babka nie spiekła się od góry.

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, a po 10 minutach z formy. Zostawiam na kratce kuchennej do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

*użyłam domowy cukier aromatyzowany wanilią

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.02.2014 16:36
wspaniale wygląda ta babka :)
czekoladka_m 11.08.2013 20:36
pycha, a jaki ma piękny kolor;)
Sarenka 26.06.2013 09:05
Fajna, wyrośnięta baba!
kuklik 11.05.2013 16:39
ekstra wyrosła
caralajna 10.10.2012 16:03
wspaniale się upiekła
anemon 02.10.2012 09:22
Tak, mocno wyrosła, może dlatego, że moja forma ma trochę dziwny kształt, jest bardzo wysoka i o małej średnicy. W innej formie babka może lepiej by wyglądała. A, że żółta, to dlatego, że sporo w niej żółtek /wiejskich/. Babaka naprawdę jest świetna, dlatego polacam.
alaaa 01.10.2012 19:55
ale ci pięknie wyrosła i jaka żółciutka
rjustysia 10.07.2012 09:54
Baba wygląda wprost rewelacyjnie!
Dorota37 27.05.2012 22:12
pięknie wyglada
Betka 12.05.2012 09:04
pycha!;)
Elżbieta17 30.04.2012 10:05
Baba piękna, zabieram do mojej księgi:)
barbara11561 18.04.2012 12:09
przesmacznie wygląda.Bardzo często robię drożdżowe ciasto ,ale nigdy nie piekłam baby drożdżowej,muszę spróbować :):)
anemon 09.04.2012 09:05
misia53, piękny komentarz, cieszę się, że babka Ci smakowała. Dziękuję Wam wszystkim.
caroline1983 07.04.2012 21:33
na Wielkanoc jak znalazł :)
misia53 07.04.2012 16:10
Baba śliczna wyrośnięta a ja przy niej wniebowzięta, bo smakuję mówię wam , no i jutro gościom dam .
anemon 07.04.2012 08:12
Dziękuję.
MAR3STA 06.04.2012 17:13
najlepsza własnej roboty
IZABELA29 05.04.2012 10:38
super ,lepsza swoja niz kupna.
anemon 05.04.2012 00:04
ben-ka, akurat takie marzenie bardzo łatwo można spełnić ... sobie samej. Dzięki.
ben-ka 04.04.2012 21:52
Taka baba to marzenie:}
anemon 04.04.2012 08:32
Dzięki, a formę kupiłam już jakiś czas temu za śmiesznie małe pieniądze na jakiejś przecenie. Jest duża i z nieprzywierającą powłoką, naprawdę super.
iziona 04.04.2012 07:49
Piękna !! taka forma to moje marzenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak