Totr imieninowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

cisto ciemne

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • jaja

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

ciasto jasne

  • mąka tortowa

    3 łyżki
  • jajko

    3 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa biała

  • serek mascarpone

    250 ml
  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    3 łyżki

masa beżowa

  • kakao

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    250 ml
  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt ciemny : Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę , dodać cukier pod koniec ubijania i żółtka wymieszane i ubijać dalej .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao .Dodawać po łyżce ,mieszając delikatnie . Wyłożyć do tortownicy i piec w 190 stopniach do suchego patyczka .
Biszkopt jasny upiec w ten sam sposób tylko bez dodatku kakao.
Oba wystudzić , ciemny przekroić na dwa blaty .
Przygotować masę jasną : śmietanę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem ,dodać serek mascarpone , ubić razem i odstawić do lodówki .
Masa ciemna :śmietanę ubić z cukrem i serkiem mascarpone ,dodać kakao ,wymieszać .
Na wystudzony ciemny blat posmarować masę ciemną i nałożyć blat jasny . Następnie masa jasna , blat ciemny . Całość posmarować masą jasną i posypać kokosem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdalenaIC 22.06.2017 00:49
Pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat