Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tosty z rabarbarem i truskawkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 20 dkg
miód z mniszka lekarskiego 3-4 łyżki
truskawki świeże 15 dkg
jajko 3 sztuki
maślanka 3 łyżki
sól 1 szczypta
olej do smażenia lub masło
chleb tostowy ok. 8 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Tosty z rabarbarem i truskawkami

Kroki postępowania

1
Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, zalać syropem z mniszka lekarskiego. Podgrzewać, aż rabarbar zmięknie, a prawie cały płyn odparuje.
Krok 1 - Tosty z rabarbarem i truskawkami foto
2
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać do rabarbaru, wymieszać. Nie gotować!
Krok 2 - Tosty z rabarbarem i truskawkami foto
3
Jajka wbić do miski, rozbełtać, wymieszać z maślanką i solą.
Krok 3 - Tosty z rabarbarem i truskawkami foto
4
Kromki chleba maczać w jajku i kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. Na każdym usmażonym toście ułożyć po trochu rabarbaru z truskawkami i podawać.
Krok 4 - Tosty z rabarbarem i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 15.10.2016 08:30
ale pychotki :)
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:53
zgadzam się :) takie śniadania lubię najbardziej,a jeśli ktoś jeszcze zrobi i poda to w ogóle :)
MagdalenaIC 31.08.2016 15:41
Uwielbiam takie śniadania :) Choć tak przygotowany rabarbar najczęściej podaję z plackami lub omletem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak