Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
cebula 1/2 sztuki
botwina 1/2 pęczka
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 4 sztuki
majonez 1 czubata łyżka
maślanka 3 łyżki
chleb tostowy ok. 6-8 kromek
olej do smażenia
ser pleśniowy niebieski 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 1/2 zielonego platana.

Platana obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć go na maśle na małym ogniu, aż się lekko zrumieni.
Krok 1 - Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym foto
2
Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją
Krok 2 - Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym foto
3
Botwinę (użyłam tylko liści i łodyg) posiekać, dodać do platana z cebulą. Dodać też trochę soli i pieprzu. Chwilę razem podsmażać, żeby botwina zmiękła.
Krok 3 - Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym foto
4
Jajka wbić do miski, rozbełtać, wymieszać z maślanką i majonezem.
Krok 4 - Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym foto
5
Kromki chleba maczać w jajku i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 5 - Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym foto
6
Na każdym toście ułożyć po trochu botwiny z platanem. Na wierzchu rozłożyć po trochu pokruszonego sera. Podawać np. z ketchupem.
Krok 6 - Tosty z platanem, botwiną i serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak