Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Frużelina

brązowy cukier 2 łyżki
truskawki świeże 30 dkg
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka

Tosty

jajko 5 sztuk
mleko 5 łyżek
olej do smażenia
chleb tostowy ok. 14 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową

Kroki postępowania

1
* Do frużeliny użyłam jeszcze 1,5 dojrzałego platana.

Frużelina: Platany obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody, chwilę podsmażać.
Krok 1 - Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową foto
2
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, dodać do platana, wymieszać. Do tego dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z pół szklanki zimnej wody. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.
Krok 2 - Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową foto
3
Tosty: Jajka wbić do miski, rozbełtać, wymieszać z mlekiem.
Krok 3 - Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową foto
4
Na patelni rozgrzać trochę oleju. Kromki chleba maczać w jajku i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 4 - Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową foto
5
Na każdym toście ułożyć po trochu przygotowanej frużeliny i podawać.
Krok 5 - Tosty z frużeliną truskawkowo-platanową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak