Przepis i sposób przygotowania na: Tosty francuskie ze słonym karmelem, DS XXII, odc. 34
Tosty francuskie ze słonym karmelem to przepyszna propozycja śniadaniowa, ale także deserowa. Kluczowa w przygotowaniu tego przepisu jest baza, czyli kromki lekko słodkiego pieczywa. Idealnie sprawdzi się tu briosz, ale także chałka! Kromki namoczone w jajecznej masie, usmażone na odrobinie masła na złoty kolor, a następnie posmarowane aksamitnym waniliowym serkiem i oblane słony karmelem, to połączenie smakowe, które zachwyca!
Jak przygotować tosty francuskie ze słonym karmelem?
W rondelku rozpuszczamy cukier, dodajemy masło. Doprawiamy Laską wanilii Prymat, następnie dolewamy śmietankę i dobrze mieszamy. Dodajemy Sól alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Twaróg rozdrabniamy w miseczce, dodajemy serek waniliowy, całość mieszamy.
W małej miseczce roztrzepujemy dwa jajka. Dodajemy Cukier ze skórką cytryny Prymat. Przelewamy na talerz i następnie moczymy kromki brioche w jajku i smażymy na rozgrzanej patelni.
Na usmażone tosty nakładamy twarożek i polewamy słonym karmelem. Posypujemy świeżymi owocami.