Tosty francuskie z salsą z pomidora i świeżej bazylii

Tosty francuskie z salsą z pomidora i świeżej bazylii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Grzanki

  • chleb

    2-4 kromki - może być tostowy
  • jajko

    2
  • mleko 2%

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • czosnek

    1 ząbek
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • masło

    50 g

Salsa pomidorowa z bazylią

  • pomidory

    2
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • czosnek

    1 ząbek
  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od wykonania salsy pomidorowej. Pomidory nacinamy na jego górze i podstawie na krzyż. Zalewamy je wrzącą wodą na kilka minut w niewielkim naczyniu. Wyjmujemy ostrożnie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę, ocet, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy czosnek. Garstkę liści bazylię rwiemy na mniejsze części. Bazylię do pomidorów dodajemy dopiero przed samym użyciem.

W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka z dodatkiem mleka i przypraw. Patelnię rozgrzewamy z połową masła. Gdy masło zacznie skwierczeć usuwamy powstałą na wierzchu pianę. Pieczywo maczamy w jajku lekko dociskając i kładziemy na patelni. Grzanki smażymy aż będą zrumienione. Upieczone grzanki przekładamy na papierowy ręcznik lub na talerze. Aby usmażyć kolejną porcję grzanek należy wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i dodać świeże masło.
slodkieniebo
Grzanki podajemy zaraz po przygotowaniu z salsą pomidorową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 16.11.2015 10:20
pyszne tosty
Ola1984 14.11.2015 10:41
Fajnie podane :) Idealne na śniadanie albo przekąskę.
marzut 13.11.2015 14:01
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat