Tostowe koszyczki z pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczywo tostowe

    1 opaakowanie
  • pomidory suszone

    1 słoik
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • orzechy włoskie

    2 sztuki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 do smaku
  • tymianek

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do ostudzenia. Z każdej kromki chleba tostowego odkrawamy skórkę i rozwałkowujemy tosty tak, żeby swobodnie wypełniły dołek formy na muffinki. Dołki smarujemy roztopionym masłem, układamy w nich tosty, które również smarujemy z wierzchu roztopionym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni (bez termoobiegu przez 8-10 minut).
Przygotowujemy farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż cebula będzie złocista. Dodajemy do niej pomidory pokrojone w paseczki i wszystko razem smażymy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku tymiankiem, bazylią, pieprzem i solą. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki tostowe i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.
Ja czasami urozmaicam je zapiekając z odrobiną sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 08.03.2014 13:35
Ale świetne:)))
Christopher 07.03.2014 17:52
Ładne,wegetariańskie.
sylwia_sl 07.03.2014 13:36
ślicznie podano
Triss 07.03.2014 13:29
apetyczne. :)
halina17 07.03.2014 13:19
Dobry przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat