Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TOSKAŃSKIE DANIE Z KALAFIORÓW

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 2 sztuki
cebula 1 sztuka
masło 50 g.
mąka 30 g.
mleko 1 szkl.
śmietana 1/2 szkl.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
ser gouda 30 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: TOSKAŃSKIE DANIE Z KALAFIORÓW

Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, zmiksować na puree. Połowę masła rozpuścić na patelni, usmażyć na rumiano cebulę, dodać puree z kalafiorów, zagotować, dodać śmietanę, przełożyć do miski i odstawić.

W garnku rozpuścić drugą połowę masła, dodać mąkę, wymieszać, zagotować i dodawać stopniowo mleko, sos będzie gęstniał. Przyprawić solą, gałką muszkatołową, pieprzem.
Przyprawiony sos, starty ser, ubite żółtko, jajka dodać do kalafiorów, przyprawić, wymieszać.

Puree przełożyć do wyłożonej folią spożywczą okrągłej, z dziurką formy. Okrągłą formę wstawić do formy prostokątnej, wypełnionej wodą do ¾ wysokości formy okrągłej.

Puree piec ok. 1 godzinę. Kalafior super smakuje z sosem pomidorowym. Sos toskański pomidorowy – znajduje się, również w mojej księdze. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak