Toskańska zapiekanka z cukinią

Toskańska zapiekanka z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki

    700 g
  • pomidor malinowy

    2
  • cukinia

    2-3
  • ser cheddar

    200 g

Sos

  • mielona wołowina

    400 g
  • pomidor pelati

    400 g
  • anchois

    10 filetów
  • cebula

    1
  • czosnek

    3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sos worcestershire

    1 łyżka
  • oliwki zielone

    15-20 sztuk
  • rozmaryn świeży

    2 gałązki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

Beszamel

  • mleko

    500 ml
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    60 g
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • pieprz biały Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania


Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Dobrze jest ziemniaki przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.

Sos

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z anchois. W garnku rozgrzewamy oliwę dodając również oliwę z anchois. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekane filety anchois. Następnie dodajemy posiekane oliwki rozmaryn, sos worcestershire, zioła prowansalskie i wino. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

Beszamel

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Energicznie mieszając dodajemy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Na sam koniec dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i rozprowadzamy go po powierzchni. Układamy warstwę ziemniaków, posypujemy połową sera żółtego. Teraz układamy warstwę cukinii, na to wykładamy połowę sosu mięsnego.
Następnie układamy warstwę ziemniaków, pomidorów. Na całość wykładamy sos mięsny, układamy warstwę ziemniaków, polewamy resztą beszamelu, układamy warstwę cukinii i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby zapiekanka odpoczęła. Podajemy gorącą, najlepiej z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
Jagódka17
* użyłam wina chardonnay

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

17.09.2017 21:36
Pięknie wygląda! Bardzo lubię dania z cukinią. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat