Tortowa kostka owocowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kakaowe

  • jajko

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1,5 szklanki
  • kakao

    4 łyżki
  • olej

    3/4 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki

Krem owocowy

  • maliny świeże

    15 dag
  • jeżyny

    15 dag
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • woda

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • serek mascarpone

    25 dag
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 listków
  • konfitura malinowa

    4 łyżki

Poncz

  • nalewka owocowa

    3/4 szklanki
  • woda przegotowana

    1/2 szklanki

Wierzch

  • galaretka owocowa

    2 sztuki
  • maliny świeże

    10 dag
  • jeżyny

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tortowa kostka owocowa foto
1. CIASTO:
Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.
Krok 2 - Tortowa kostka owocowa foto
2. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- o wym 25/30 cm.
Piec 35- 40 minut w temp 175*c do tzw -do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krok 3 - Tortowa kostka owocowa foto
3. KREM OWOCOWY:
W garnku wymieszać owoce z cukrem, podlać dwoma łyżkami wody, zagotować, wlać sok z cytryny, gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować blenderem.4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić.
Krok 4 - Tortowa kostka owocowa foto
5. Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować na sztywny krem, dodać tężejącą masę owocową, zmiksować tylko do połączenia

.6. Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾ części kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć.
Krok 5 - Tortowa kostka owocowa foto
7. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić w 700 ml wody, do wystudzonych ale płynnych, wsypać mrożone owoce, zamieszać.
Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta.
Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Słodkich wypieków!
2milutka
Mój ideał pysznego tortowego ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i orzeźwiająca galaretka z owocami. Smakuje dobrze o każdej porze roku, teraz wykorzystałam do niej owoce zebrane latem,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 20.04.2017 16:23
Lubię takie ciasta ;))
VioletoweKucharzenie 20.04.2017 11:34
pyszne ciacho!
Mniam 20.04.2017 11:17
Moje ulubione ciasto :)
bietka 20.04.2017 10:48
pyszne ciacho : )
mirosława4 20.04.2017 10:39
smakowite ciasto
Wacław 20.04.2017 09:49
apetyczny deser :-)
Krystyna32 20.04.2017 07:36
pyszności :)
Wafelek2601 19.04.2017 21:54
Przepyszna.
Bożena Matuszczyk 19.04.2017 21:06
Smakowicie kuszące ciacho.;)
agnieszka214 19.04.2017 21:02
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat