Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto kakaowe
-
jajko
5 sztuk -
mąka pszenna
1,5 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
cukier
1,5 szklanki -
kakao
4 łyżki -
olej
3/4 szklanki -
woda
1/2 szklanki
Krem owocowy
-
maliny świeże
15 dag -
jeżyny
15 dag -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
cukier
3/4 szklanki -
woda
2 łyżki -
śmietana 30%
1/2 litra -
serek mascarpone
25 dag -
Żelatyna wieprzowa Prymat
5 listków -
konfitura malinowa
4 łyżki
Poncz
-
nalewka owocowa
3/4 szklanki -
woda przegotowana
1/2 szklanki
Wierzch
-
galaretka owocowa
2 sztuki -
maliny świeże
10 dag -
jeżyny
10 dag
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.

Piec 35- 40 minut w temp 175*c do tzw -do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.

W garnku wymieszać owoce z cukrem, podlać dwoma łyżkami wody, zagotować, wlać sok z cytryny, gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować blenderem.4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić.

.6. Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾ części kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć.

Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta.
Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Słodkich wypieków!
Mój ideał pysznego tortowego ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i orzeźwiająca galaretka z owocami. Smakuje dobrze o każdej porze roku, teraz wykorzystałam do niej owoce zebrane latem,![]()
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)