Tortille z mięsnymi kuleczkami i rukolą

Tortille z mięsnymi kuleczkami i rukolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    400 g
  • sól

  • pieprz

  • przyprawa węgierska

  • jajo

    1 szt.
  • mąka

    3 łyżki
  • rukola

  • pomidor

  • papryka czerwona

  • awokado

  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • ząbek czosnku

  • dymka

  • miód

    1/3 łyżeczki
  • skórka otarta z limonki

  • sól

  • pieprz

  • sok z limonki

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek, cebulkę i szczypior drobno posiekać, dodać do jogurtu, doprawić sokiem z limonki, skórką, solą, pieprzem. Aby złamać kwaśno-pikantny smak sosu można dodać odrobinę płynnego miodu. Sos schłodzić w lodówce.

Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę przyprawy węgierskiej (jej główny składnik to papryka mielona), wymieszać wszystko z małym jajem . Z paprykowej masy mięsnej formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze. Obtoczyć w dłoniach oprószonych mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.

Proponuje koktajlową i efektowną wersję podania w przezroczystych szklaneczkach. Placki tortilla trzeba przekroić na pół, zwinąć w rulon i umieścić w naczynkach. Do środka włożyć rukolę, paski papryki, półplasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne - tyle ile się zmieści (ok. 6 sztuk mieści się bez problemu). Ułożyć wszystko dość ściśle, by potem składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille.
Podawać z sosem jogurtowym.
Zajadać nad talerzykiem :) Jest to ciekawa propozycja na danie imprezowe lub ciekawy obiad.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

12.09.2011 12:07
Pyszności! Wygląda elegancko i z pewnością by mi smakowało.

aguus

24.01.2011 17:12
pięknie się prezentują i pewnie smakują doskonale

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat