Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Pyszne tortille po brzegi wypełnione świeżymi, kolorowymi i chrupiącymi warzywami oraz soczystym i aromatycznym kurczakiem cajun. Świetnym uzupełnieniem tego dania jest prosty i niezwykle smaczny sos ranczerski. To niezwykle smaczne i kolorowe danie. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na tortille:

  • mąka pszenna

    350 gramów
  • woda gorąca

    160 mililitrów
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki

Nadzienie

  • filety z kurczaka

    2 szt.
  • pomidory cherry

    150 gramów
  • sałata rzymska

    8 liści
  • awokado

    2 szt.
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka pomarańczowa

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • Cajun przyprawa

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżeczki

Sos ranczerski:

  • maślaki

    0.3 szklanki
  • majonez

    3 łyżki
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • szczypiorek

    1 łyżka
  • koperek

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    5 szczypt
  • sól

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortille:

Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypując mąką. Przy pomocy talerza o średnicy patelni, na której będziemy smażyć placki, wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta również wykorzystujemy do zrobienia placków.
Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli na placku pojawią się bąble, należy odwrócić go na drugą stronę. Po obróceniu smażymy kilka sekund i zdejmujemy z patelni.
Usmażone placki układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. To bardzo ważny element przygotowania tortilli. Dzięki temu tortille będę elastyczne i nie będą suche.

Nadzienie:

Filety kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą cajun i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Sos ranczerski:

Do maślanki dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy liść sałaty, wykładamy porcję warzyw i kurczaka. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i zwijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!

* można zastąpić jogurtem greckim

Jagódka17
- gotowe tortille można przechowywać przez 2-3 dni

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat