Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
tortilli
8 -
filet z kurczaka
70 dag -
jogurt naturalny
5 łyżek -
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1,5 łyżeczki -
sól
do smaku -
sok z cytryny
3 łyżki -
posiekanej kolendry lub natki
1 łyżka -
czerwona chili
1 nieduża -
cebule
2 średnie -
pomidory
4 średnie -
sałata lodowa
1/2 -
sos
-
majonez
4 duże łyżki -
jogurt naturalny
4 łyżki -
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżeczka -
sól
do smaku -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Tortillas na indyjską nutę
W tym czasie obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Usunąć stwardniałe części i każdą połówkę pokroić na cząstki. Odłożyć na talerz. Sałatę oczyścić, usunąć większe zgrubienia i pokroić dosyć cienko.
W miseczce wymieszać majonez, jogurt i curry. Doprawić delikatnie solą i ewentualnie curry - jeśli będzie nam jej (przyprawy)brakowało. Odłożyć.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Żaroodporne płaskie naczynie lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć równomiernie mięso tak, aby było w jednej tylko warstwie. Piec pod włączoną górną grzałką (na najwyższym możliwym poziomie) przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć i nie przejmować się zbierającym się w naczyniu żaroodpornym płynem - należy go odlać ostrożnie. Na blasze podejrzewam, że tego problemu nie będzie, bowiem będzie większa powierzchnia do odparowania. Lecz tylko gdybam, bo robię w naczyniu.
Na rozłożonych tortillach układać pionowo gorące mięso, cebulę, po połówce pomidora w cząsteczkach i trochę sałaty. Polać solidną łyżką sosu, zawinąć dolny brzeg placka do góry, po czym zwinąć - zaczynając od jednego boku - w rulon. Natychmiast podawać.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)