Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortillas na indyjską nutę

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tortilli 8
filet z kurczaka 70 dag
jogurt naturalny 5 łyżek
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1,5 łyżeczki
sól do smaku
sok z cytryny 3 łyżki
posiekanej kolendry lub natki 1 łyżka
czerwona chili 1 nieduża
cebule 2 średnie
pomidory 4 średnie
sałata lodowa 1/2
sos
majonez 4 duże łyżki
jogurt naturalny 4 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tortillas na indyjską nutę

Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę wielkości ok. 2,5 cm. W misce wymieszać jogurt, garam masala, chili, sól (tak ok. 3/4 płaskiej łyżeczki, ale ja mało solę... - jednak zawsze łatwiej w razie potrzeby doprawić całość na końcu), sok z cytryny i kolendrę. Chili przekroić na pół, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do reszty i wymieszać. Wrzucić mięso i dokładnie obtoczyć w marynacie, po czym przykryć i odstawić na 60 minut w temperaturze pokojowej.
W tym czasie obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Usunąć stwardniałe części i każdą połówkę pokroić na cząstki. Odłożyć na talerz. Sałatę oczyścić, usunąć większe zgrubienia i pokroić dosyć cienko.
W miseczce wymieszać majonez, jogurt i curry. Doprawić delikatnie solą i ewentualnie curry - jeśli będzie nam jej (przyprawy)brakowało. Odłożyć.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Żaroodporne płaskie naczynie lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć równomiernie mięso tak, aby było w jednej tylko warstwie. Piec pod włączoną górną grzałką (na najwyższym możliwym poziomie) przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć i nie przejmować się zbierającym się w naczyniu żaroodpornym płynem - należy go odlać ostrożnie. Na blasze podejrzewam, że tego problemu nie będzie, bowiem będzie większa powierzchnia do odparowania. Lecz tylko gdybam, bo robię w naczyniu.
Na rozłożonych tortillach układać pionowo gorące mięso, cebulę, po połówce pomidora w cząsteczkach i trochę sałaty. Polać solidną łyżką sosu, zawinąć dolny brzeg placka do góry, po czym zwinąć - zaczynając od jednego boku - w rulon. Natychmiast podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 02.05.2013 11:31
uwielbiam tortille...:)
SylwiaMagdaSabin 30.04.2013 13:12
uwielbiam tortille
ziutula
ziutula 22.09.2011 14:19
ciekawy smak.... lubię mieszać różne przyprawy, a ta tortila wygląda apetycznie....
Joanna108
Joanna108 05.08.2011 15:39
oj zjadłabym takiego zawijańca
Izabela/bella81 17.06.2011 08:31
wygląda apetycznie
borgia 12.06.2011 21:08
To indyjska mieszanka przypraw. Ma różne składniki, więc i jej moc zapachowo-smakowa jest różna. Bardzo aromatyczna. Moja obecna mieszanka to kolendra, kmin, goździki, cynamon i pieprz. Jest do kupienia bez większych problemów na stoiskach z orientalną żywnością, ale można i na allegro... Gorąco polecam jeśli lubisz indyjską kuchnię.
Karolcia12 12.06.2011 17:52
co to jest \"garam masala\"?
annagebalska 21.05.2011 09:03
muszę spróbować
Karolina92 17.05.2011 11:13
super, uwielbiam tortille
aginaa 11.04.2011 16:49
wyglada wspaniale
Misiek1 06.04.2011 13:26
chciałoby się od razu zjeść:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak