Tortillas na indyjską nutę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortilli

    8
  • filet z kurczaka

    70 dag
  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1,5 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • posiekanej kolendry lub natki

    1 łyżka
  • czerwona chili

    1 nieduża
  • cebule

    2 średnie
  • pomidory

    4 średnie
  • sałata lodowa

    1/2
  • sos

  • majonez

    4 duże łyżki
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę wielkości ok. 2,5 cm. W misce wymieszać jogurt, garam masala, chili, sól (tak ok. 3/4 płaskiej łyżeczki, ale ja mało solę... - jednak zawsze łatwiej w razie potrzeby doprawić całość na końcu), sok z cytryny i kolendrę. Chili przekroić na pół, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do reszty i wymieszać. Wrzucić mięso i dokładnie obtoczyć w marynacie, po czym przykryć i odstawić na 60 minut w temperaturze pokojowej.
W tym czasie obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Usunąć stwardniałe części i każdą połówkę pokroić na cząstki. Odłożyć na talerz. Sałatę oczyścić, usunąć większe zgrubienia i pokroić dosyć cienko.
W miseczce wymieszać majonez, jogurt i curry. Doprawić delikatnie solą i ewentualnie curry - jeśli będzie nam jej (przyprawy)brakowało. Odłożyć.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Żaroodporne płaskie naczynie lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć równomiernie mięso tak, aby było w jednej tylko warstwie. Piec pod włączoną górną grzałką (na najwyższym możliwym poziomie) przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć i nie przejmować się zbierającym się w naczyniu żaroodpornym płynem - należy go odlać ostrożnie. Na blasze podejrzewam, że tego problemu nie będzie, bowiem będzie większa powierzchnia do odparowania. Lecz tylko gdybam, bo robię w naczyniu.
Na rozłożonych tortillach układać pionowo gorące mięso, cebulę, po połówce pomidora w cząsteczkach i trochę sałaty. Polać solidną łyżką sosu, zawinąć dolny brzeg placka do góry, po czym zwinąć - zaczynając od jednego boku - w rulon. Natychmiast podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewaa 02.05.2013 11:31
uwielbiam tortille...:)
SylwiaMagdaSabin 30.04.2013 13:12
uwielbiam tortille
ziutula 22.09.2011 14:19
ciekawy smak.... lubię mieszać różne przyprawy, a ta tortila wygląda apetycznie....
Joanna108 05.08.2011 15:39
oj zjadłabym takiego zawijańca
Izabela/bella81 17.06.2011 08:31
wygląda apetycznie
borgia 12.06.2011 21:08
To indyjska mieszanka przypraw. Ma różne składniki, więc i jej moc zapachowo-smakowa jest różna. Bardzo aromatyczna. Moja obecna mieszanka to kolendra, kmin, goździki, cynamon i pieprz. Jest do kupienia bez większych problemów na stoiskach z orientalną żywnością, ale można i na allegro... Gorąco polecam jeśli lubisz indyjską kuchnię.
Karolcia12 12.06.2011 17:52
co to jest \"garam masala\"?
annagebalska 21.05.2011 09:03
muszę spróbować
Karolina92 17.05.2011 11:13
super, uwielbiam tortille
aginaa 11.04.2011 16:49
wyglada wspaniale

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat