Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla z pikantną wołowiną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 600 g
Kmin rzymski mielony Prymat 1 szczypta
wino czerwone 100 ml
kukurydza marynowana 1 puszka
sól do smaku
tymianek 1 szczypta
tortilla 4-5
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 80 g
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
pepperoni 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla z pikantną wołowiną

Kroki postępowania

1
Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym.
Krok 1 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
2
Z świeżej papryki pepperoni pozbywamy się pestek (w wersji mocno pikantnej pestki zostawiamy) i wspólnie z całą papryczką marynowaną drobno kroimy.
Krok 2 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
3
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę i smażymy na dość dużym ogniu często mieszając.
Krok 3 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
4
Gdy mięso zbrązowieje ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z paprykami. Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydziale przyjemny aromat.
Krok 4 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
5
Wtedy dodajemy gnieciony w dłoni kmin rzymski, sól oraz pieprz ziołowy.
Krok 5 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
6
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
Krok 6 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
7
Podlewamy winem i całość mieszamy, aby koncentrat się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilkanaście minut odparowując wino.
Krok 7 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
8
Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę.
Krok 8 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
9
Jeszcze tylko szczypta świeżego tymianku, ostatnie wymieszanie i gotowe.
Krok 9 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
10
Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut.
Krok 10 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
11
Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny.
Krok 11 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
12
Jeden brzeg zwijamy, a następnie tortillę zwijamy.
Krok 12 - Tortilla z pikantną wołowiną foto
13
Smacznego.
Krok 13 - Tortilla z pikantną wołowiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 05.11.2012 08:58
Prawdziwe rozkosze dla podniebienia.
aniapetr 24.10.2012 12:22
super mięsne :-)
olkaaa 26.09.2012 17:12
bardzo smaczne
Beatris 25.09.2012 09:47
Z chęcią bym zjadła.
Katarzyna54 25.09.2012 08:38
super
Dorota_31_ 25.09.2012 08:24
super
Ewa6274879 25.09.2012 04:10
Mój mąż byłby zachwycony taką tortillą!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak