Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla z mieloną wołowiną

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortilla

mąka pszenna 3 szklanki
woda letnia 3/4 szklanki
olej 4 łyżki
sól do smaku

Nadzienie

wołowina 600 g
cebula biała 1 sztuka
sól do smaku
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
ser żółty 100 g
olej do smażenia
masło lub margaryna 1 łyżka

Do ozdoby

natka pietruszki
pomidorki koktajlowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla z mieloną wołowiną

Kroki postępowania

1
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, olej i sól.
Krok 1 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
2
2. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się lśniące, przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy na pół godziny.
Krok 2 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
3
3. Mięso mielimy przez maszynkę.
Krok 3 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
4
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy ją na patelni , pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 4 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
5
5. Kiedy cebula się zeszkli dokładamy do niej mielone mięso, mieszamy i smażymy do zbrązowienia.
Krok 5 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
6
6. Fasolę płuczemy, odsączamy, wrzucamy do mięsa. Pomidory z puszki miksujemy i dodajemy razem z koncentratem pomidorowym.
Krok 6 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
7
7. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i pieprzem cayenne. Smażymy kilkanaście minut na małym ogniu, często mieszając.
Krok 7 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
8
8. Ciasto na tortillę dzielimy na sześć równych części i formujemy z nich kule.
Krok 8 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
9
9. Wałkujemy każdą z nich na kształt koła, wielkości patelni, na której będą smażone.
Krok 9 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
10
10. Placki tortilli smażymy na suchej i średnio rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony.
Krok 10 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
11
11. Na jedną połowę placka nakładamy farsz mięsny, a drugą go przykrywamy.
Krok 11 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
12
12. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na nim złożone placki, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Krok 12 - Tortilla z mieloną wołowiną foto
13
13. Podajemy na gorąco ze śmietaną lub ulubionym sosem. Dekorujemy natką pietruszki i pokrojonymi na połowy pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego !!!
Krok 13 - Tortilla z mieloną wołowiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 05.11.2014 15:45
apetyczne jedzonko
pestka 04.06.2014 12:00
świetny obiadek
Róża1 30.05.2014 21:58
przepyszna !!!!!!!!!!!!
Kejti 28.05.2014 09:01
Bardzo fajny obiad,uwielbiam tortillę :-)
adelajda 27.05.2014 12:51
rewelacyjne tortille :)))))
Alex_M 27.05.2014 10:23
jesteś mistrzem tortilli ;)
Renata9 26.05.2014 22:30
smaczne jedzonko
IwonaDD 26.05.2014 21:05
pychota!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak