Tortilla pszenna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • olej słonecznikowy

    200 ml
  • woda ciepła

    330 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dodajemy około 450-500 gram mąki pszennej, sól i cukier. Wlewamy 1/3 szklanki oleju i progresywnie dolewamy wody ciepłej. Wyrabiamy ciasto aż skończy się woda. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 10 minut. Po wyrobieniu ciasta odkładamy na 40 minut. Dzielimy ciasto na 4-5. kulek. Każdą kulkę wałkujemy. Na rozgrzaną, suchą patelnię kładziemy rozwałkowane ciasto i podgrzewamy z każdej strony około 3 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 12.04.2015 11:47
fajny przepis
ilka01 05.04.2015 14:18
muszę wypróbować
iskierka.ag 05.04.2015 10:14
Muszę skorzystać z przepisu :)
marzut 05.04.2015 10:02
super przepis.
marcia7 05.04.2015 00:00
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat