Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 260 g
masło 1 łyżka zimnego
smalec 1 łyżka
sól
woda 200 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla

Kroki postępowania

1
W robocie kuchennym nożykiem połączyć mąkę z masłem i smalcem. Następnie powoli dolewać gorącą wodę ciągle miksując. Przełożyć ciasto do miseczki, przykryć miseczkę talerzem i wstawić na półtora godziny do lodówki.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto, pougniatać ręką i podsypując mąką robić kuleczki (powinno wyjść około 13 sztuk).
Krok 1 - Tortilla foto
2
Następnie podsypując mąką wałkować kulki tak by wyszły placuszki o grubości około 3 mm.
Krok 2 - Tortilla foto
3
Rozgrzać suchą patelnię i piec na niej placki, po około 1 minucie z każdej strony (powinny tworzyć się pęcherzyki).
Krok 3 - Tortilla foto
4
Gotowe placuszki można zjadać same z sosem np. czosnkowym czy guacamole lub zrobić zawijane w środku z warzywami/mięsem/rybą lub podać w formie quesadilli.
Krok 4 - Tortilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 26.04.2016 22:30
Taki prosty przepis, a domowa tortilla bez polepszaczy i innych dodatków musi być znakomita
Przepisy Joanny 19.02.2014 18:50
fajny przepis
matesko 21.01.2014 11:12
nie znałam tego przepisu
Stenka 17.01.2014 18:50
wykorzystam przepis
Laila2786 14.01.2014 12:31
bardzo dobry przepis
Barbara13 14.01.2014 12:22
przydatny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak