Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

szpinak mrożony 1 opakowanie
ser ricotta 2 opakowania
cebula biała
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyżka
sól i pieprz

CIASTO MAKARONOWE

mąka tortowa 400 g
jajko 4 szt.
sól 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

Kroki postępowania

1
Propozycja na tortelloni z 4 jajecznego ciasta, wypełnione smakowitym farszem ze szpinaku i serka ricotta. Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku. Danie inspirowane Przepisami Matki Natury.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość smażymy przez chwilę i studzimy.
Krok 1 - Tortelloni ze szpinakiem i ricottą foto
2
Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego serek ricotta, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 2 - Tortelloni ze szpinakiem i ricottą foto
3
Na stolnicę wysypujemy mąkę tortową, formujemy w niej dołek, gdzie wbijamy jajka, dodajemy 2 szczypty soli i zagniatamy. Ciasto będzie gotowe po około 20 mintach wyrabiania, gdy po rozkrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Krok 3 - Tortelloni ze szpinakiem i ricottą foto
4
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na czterocentymetrowe kwadraty. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu.
Krok 4 - Tortelloni ze szpinakiem i ricottą foto
5
Następnie przystępujemy do lepienia, składając każdy kwadrat na pół, tak aby powstał trójkąt, po czym owijamy go na palcu z dwóch rogów i formujemy tortelloni, które układamy na lnianej ściereczce.

Tortelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podajemy z roztopinonym masłem.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Tortelloni ze szpinakiem i ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W poszukiwaniu inspiracji 20.10.2015 16:25
Na pewno bardzo smaczne :)
Bernadeta1 19.10.2015 17:14
moje smaki, pyszne
GOSIA18 19.10.2015 16:32
Pyszne połączenie
RenataZ-et 19.10.2015 12:53
uwielbiam takie połączenia
Wafelek2601 19.10.2015 12:12
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak