Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO NA PIEROGI

mąka pszenna 1 szkl
jajko 1 szt
masło 0,5 łyzeczki
sól 1 szczypta
woda ciepła 1/3 szkl

FARSZ

szpinak 250 g
ser ricotta 100 g
orzechy włoskie 50 g
czosnek 2 szt
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
masło 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI

FARSZ:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie oczyszczony szpinak – przesmażamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.

Do przestudzonego dodajemy ricottę i podprażone, posiekane orzechy -mieszamy.

CIASTO:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli.

Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).

Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki.

CAŁOŚĆ:

Porcję farszu układamy na cieście, zwijamy tortellini, wrzucamy na wrzątek na ok. 4-5 minut.

Podajemy gorące np. z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.09.2015 12:53
pyszne danie do zjedzenia
Ania84 11.09.2015 23:19
super smaczne danie
Wiktoria29 11.09.2015 20:47
musiało być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak