Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

TORTELLINI

mąka pszenna 1 szkl
jajko 1 szt
masło 1 szt
sól 1 szczypta
woda ciepła 0,5 szkl

NADZIENIE

ser biały 150 g
żółtko jajek 1 szt
cukier 4 łyzki

SOS KARMELOWY

cukier 2 łyzki
śmietana 30% 1/3 szkl
masło 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

TORTELLINI:

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę.

Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki.

Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło.

Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki.

Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.

NADZIENIE:

Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę.

Możemy dodać odrobinę wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią!

SOS KARMELOWY:

Na patelni karmelizujemy cukier, do roztopionego dodajemy masło i energicznie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy śmietankę cały czas mieszając.

CAŁOŚĆ:

Ugotowane pierożki podajemy z gorącym sosem karmelowym.

Jeśli chcemy – możemy je no niego wrzucić i podgrzać kilka minut na patelni!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 27.06.2016 09:38
muszę zrobić
Mniam 23.06.2016 07:53
Ciekawie muszą smakować z takim sosem.
marzut 22.06.2016 20:50
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak