Przepis i sposób przygotowania na: Tortellini z marchewką i brukselką z lekką nutką pikanterii i chipsem z szynki parmeńskiej
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/229657/papryczki-jalapeno-z-serem-feta-marynowane-z-ziolami.html
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć na grilla plasterki szynki parmeńskiej i piec do momentu aż zrobi się chrupiący chips.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej delikatnie przez około 2 min cebulkę posiekaną w drobną kostkę, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i przekrojone na pół, bez głąbów brukselki. Dodać łyżkę oliwy w której zamarynowane zostały papryczki jalapeno. Podsmażać warzywka na średnim ogniu przez około 10 min. Następnie dodać papryczki razem z fetą pokrojone na drobniejsze kawałki i czosnek również drobniej pokrojony. Przyprawić solą i pieprzem, dodać rozmaryn i zioła prowansalskie. Chwilkę jeszcze podsmażać.
Podawać z ugotowanymi aldente tortellini i posypanymi na wierzchu kawałkami chuipa z szynki parmeńskiej.