Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kluczowym składnikiem tej potrawy zdecydowanie jest karmelizowana cebula, która nadaje daniu wyjątkowy smak. To naprawdę niesamowite, że z kilku podstawowych składników, można zrobić tak fantastyczne danie. Proste, ale jakże zaskakująco pyszne!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron tortellini

    500 gramów
  • pieczarki brązowe

    350 gramów
  • szpinak świeży

    300 gramów
  • śmietanka kremowa

    300 mililitr
  • cebula biała

    2 sztuk
  • czosnek

    2 ząbek
  • oliwa extra virgin

    2 łyżka
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżeczek
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 łyżeczek
  • sól do smaku

    6 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i cienko kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę, od czasu do czasu mieszając. Cebulę delikatnie doprawiamy solą i podsmażamy jeszcze kolejne 10 minut, aby była ładnie zrumieniona. Aby cebula ładnie się skarmelizowała, powinna smażyć się długo, ale na małym ogniu. U mnie smażenie trwało 30 minut. Gotową cebulę przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pieczarki, pokrojone w półplasterki. Podsmażamy do momentu, aż pieczarki będą rumiane. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i krótko podsmażamy, mieszając. Do pieczarek dodajemy karmelizowaną cebulę oraz śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy liście szpinaku oraz tortellini. Mieszając, gotujemy całość przez 3-4 minuty, aż szpinak ''zwiędnie'', a pierożki dobrze się podgrzeją.
Danie serwujemy od razu, posypując grubo mielonym pieprzem

Odnośniki

* użyłam śmietany single. Jest to 18% śmietana, ale słodka. Nie wiem, czy w Polsce jest taka dostępna, więc odpowiednikiem będzie po prostu kremówka
**opcjonalnie

Uwagi dodatkowe
- najlepsze do tego dania będą oczywiście domowe pierożki tortellini. Jeśli jednak nie macie czasu na ich zrobienie, to najlepiej wybrać na sklepowej półce te świeże, a nie suszone
- do tego dania można użyć również makaronu rigatoni, conchiglie czy ravioli
- do tego dania świetnie się sprawdzi lampka wina Sauvignon blanc

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat